VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Kompletní zabezpečení PC - Jak na to?
Nepřihlášený návštěvník

Kompletní zabezpečení PC - Jak na to?

Internetová gramotnost občanů České republiky není na vyloženě nejhorší úrovni, problémem ale je nedostatečné povědomí o všech nebezpečích číhajících na webu a hlavně pravidlech bezpečného chování na internetu. A tak to u nás vypadá tak, že uživatelé vědí co se skrývá pod pojmy ICQ, Wi-Fi nebo chat, ale pojmy firewall nebo antispyware jim neříkají zhola nic, maximálně to jen „někde slyšeli“. Bohužel je smutnou pravdou, že řada uživatelů opravdu používá k zapezpečení svého počítače jen antivir, maximálně mají spuštěnou neúčinnou vestavěnou bránu firewall ve Windows. Přitom netuší, že na řadu škodlivých aplikací je prostě každý antivirový program více či méně krátký. Ačkoliv různé druhy červů, trojských koňů, spyware, adware, malware, keyloggerů a další internetové havěti nepatří přímo mezi viry, dokáží napáchat minimálně stejné škody a je potřeba se proti nim bránit.

Zabezpečení PC

Existuje řada různých softwarových řešení , my si je ale nebudeme všechny vyjmenovávat. Mým cílem je vám dnes ukázat nejlepší freewarové aplikace, která jsou na takové úrovni, že se již takřka vyrovnají placeným produktům. Pro případ že by jste chtěli do ochrany svého počítače investovat a zakoupit komerční software, uvedu v článku i ty nejlepší placené alternativy, které opravdu mají hodnotu své ceny a oproti freewarovému řešení nabízí užitečná vylepšení.

Začněme výběrem antivirového programu, který naštěstí už dnes většina uživatelů používá. Výběr je opravdu hodně široký, antiviry se ale mnohdy výrazně liší v kvalitě, spolehlivosti, rychlosti vývoje nových aktualizací či v možnostech nastavení. Pořádný antivir vás ochrání před všemi známými viry a nabídne v co nejkratší době aktualizace databáze. Měl by odhalit i známé červy a nějaké ty trojské koně. Jednoznačně nejlepším freeware řešením je Avast! antivirus, který je pro domácí použití zcela zdarma včetně pravidelných online aktualizací. Stáhnout si ho můžete na stránkách http://www.avast.com/index_cze.html, kde po registraci obdržíte licenční klíč pro plnohodnotné používání programu. Jako na poli antivirů dostupných zdarma jasně vítězí Avast!, nejlepším placeným produktem je NOD 32 od slovenské společnosti ESET. Ten se může pochlubit skvělou úspěšností, velice rychlými reakcemi na nové viry a řadou ocenění. Pokud tedy zvažujete používání placeného software, NOD 32 je jasnou volbou.

Dalším důležitým prvkem ochrany počítače je firewall. Ten chrání váš počítač nejen před síťovými útoky, ale monitoruje i veškerý provoz ve vašem pc a dokáže například rozpoznat spouštění programu jiným programem, upozornit vás na tuto skutečnost a umožní vám tuto akci zakázat. Z toho je vidět, že se jedná opravdu o významnou součást zabezpečení. Jediná nevýhoda firewallů zpočívá v nutnosti naučit firewall běžným procesům ve vašem pc, aby například při hraní online her firewall nepovažoval síťový server za útočníka a provoz nezablokoval. I když je učení probíhá automaticky, přece jen se jedná o věc začátečníkům ne zcela příjemnou, protože se mohou v nastavení povolování a zakazování snadno ztratit. Je proto dobré, aby se nějaká zkušenější osoba, která firewall nainstalovala, „proklikala“ za začátečníka, kterého by mohla změť dotazů vyděsit. Zdarma dostupných firewallůje celá řada, bezkonkurenčně nejlepší řešení ale asi neexistuje. Dobrou volbou je například ZoneAlarm, dostupný zcela zdarma. Naleznete ho na například na stránkách http://www.zonelabs.com. Kvalitním placeným řešením je firewall od společnosti Symantec - Norton Personal Firewall.

A do třetice všeho dobrého a zlého tu máme antispywarovou aplikaci. Ta váš počítač ochrání před havětí nejen spywarovou ale i dalšími příbuznými druhy škodlivého softwaru. Umožní vám tak bránit se před odeslínáním vašich citlivých dat na internet, vybízením ke koupi produktů nebo vás ubrání před takzvanými tracking cookies. Výběr antispywarové aplikace je asi nejtěžší, nicméně dobře poslouží například oblíbená aplikace Spybot Search and Destroy (http://www.safer-networking.org) nebo účinný nástroj od Microsoftu Windows Defender (http://www.microsoft.com/spyware). Oblíbený je také Ad-Adware SE Personal (http://www.lavasoftusa.com), ten ale v neplacené verzi nenabízí rezidentní ochranu a test tak musíte spouštět sami. V případě výběru placeného antispywarového softwaru je ale výbornou volbou.

Při použvání všech tří základních prvků ochrany už se nemusíte jen tak něčeho obávat, pamatujte ale, že nejlepší obranou je zdravý rozum. Neinstalujte neznámé aplikace, neklikejte na podezřelé odkazy a nenavšťevujte známé „nakažené“ weby. Jedině tak se vám podaří mít na 100% čistý a funkční počítač.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Jan Chvojka
Datum: 31.12.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 12281x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ