VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Dle čeho vybírat LCD
Nepřihlášený návštěvník

Dle čeho vybírat LCD

LCD z mnoha pohledu

Tento článek je zaměřen hlavně na to, podle čeho vybírat LCD a na co si dát pozor.

Dnes jsou již CRT nahrazovány LCD a to hned z několika důvodů. LCD jsou menší, šetří oči a hlavně mají již přijatelnější cenu než dříve. Dnes ho má spousta domácností, ne každý si ho ale pořídí, a to z důvodu, že se na něj ze strany špatně dívá.

Jak LCD funguje

LCD funguje na bázi tekutých krystalů (Liquid Crystal Display). Každý display je podsvícen. Pod tekutými krystaly svítí světlo, nejčastěji elektroluminiscenční výbojka. LCD je tvořeno z bodů neboli pixelů, díky kterým se vytváří obraz. Pokud chceme použít rozlišení 1204 x 768 potřebujeme 786432 obrazových buněk. Každý pixel je barevný, aby mohl vytvářet barevný obraz. Jeden pixel je tedy tvořen t trojice minipixelů(zeleného modrého a červeného). Z tohoto článku je tedy zřejmé, že výroba LCD není tak jednoduchá jako u CRT.

Technologie DSTN (Double Super Twinsted Nematic) Tato technologie se již nepoužívá kvůli rušivým jevům na LCD, proto o této technologii tak málo. Tato technologie je levnější než TFT, byla nekvalitní, a tak se vyřadila.

Technologie TFT (Thin Film Transistors) Každý obrazový bod je řízen mikroskopickým transistorem typu FET (Field Effect Transistor), který může mnohem přesněji a rychleji regulovat elektrické pole, navíc ještě s nižší spotřebou, než tomu bylo u DSTN technologie. Neboť je na jeden takový LCD potřeba několik milionů transistorů, tak je výroba náročnější,a dražší.

Důležité parametry pro koupi LCD

Jas

Udává svítivost jednotlivých bodů LCD. Jedná se tedy o to, jak bude vidět na obrazovku, když bude sluníčko. Nejméně by mělo být 250 cd/m.

Kontrast

Parametr pro ostrost obrazu. Vhodné je 350:1 čím více, tím lépe.

Doba odezvy

Tento parametr je jeden z nejdůležitějších. Jedná se o to, jakou rychlostí se bude obraz měnit (sledování film, hraní her). Vhodné je 12ms a níže.

Obnovovací frekvence

Jedná se o parametr, který udržuje obraz stabilní, bez kmitání a přeblikávání. Vhodné je minimálně 60 Hz.

Počet barev

Tento parametr je u všech LCD téměř stejný a to kolem 16,7 mil.

Úhel pohledu

Tento parametr je také důležitý, tak asi jako všechny ostatní. Jedná se o to, z jakého úhlu bude možnost LCD pozorovat. Minimem je- vodorovný (boční) 140 stupňů a svislí 110 stupňů.

Dále co se dá také nazvat parametrem je připojení LCD k PC. Jsou dvě možnosti, a to buď analogově přes výstup D-SUB, a nebo digitálně přes DVI. Je ovšem lepší digitálně než analogově, neboť LCD funguje digitálně a znamená to, že pokud bychom LCD připojili analogově, museli bychom z PC vést obraz do LCD a LCD by si ho muselo pak zase předělat na digi a tím se o něco zhorší kvalita. U 15“ je to neznatelné, u 17“ je to hraniční a u 19“ a výš rozhodně digitálně. Ovšem to musí podporovat grafická karta.

Na co si dát pozor při koupi monitoru.

1.Vadné pixely, to je jev, se kterým se bohužel LCD potýkají a zatím se to moc neřeší. Jde o to, že jsou na obrazovce černé body (pixely) které jsou stále černé a nemění barvu. Proto si při koupi vždy nechte LCD spustit a podívejte se na něj, stačí třeba dát zelené pozadí a je to jasné. Pokud na to nepřijdete při koupi, tak máte smůlu, neboť se na to nevztahuje záruka.

2. Doba odezvy

3. Úhel pohledu

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Antonín Šebík
Datum: 24.02.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 8308x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ