VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > LED diodové osvětlení do PC
Nepřihlášený návštěvník

LED diodové osvětlení do PC

Upozornění

Tyto návody bych doporučil provádět po vypršení záruční doby, jelikož při montáži by nejspíše došlo k porušení plomby, což by automaticky vedlo k ukončení záruční lhůty.

Co budeme potřebovat?

Dnes vám dám návod, jak si namontovat LED diodové osvětlení do PC. Budeme potřebovat 4 až 5 super svítivých diod, barva záleží na majiteli, dále smršťovací bužírku, kablíky - nejvhodnější je nějaká tenká dvoubarevná dvou linka. Další věc je konektor pro napájení Cdromky nebo konektor z disketovou, když tak, pokud by je někdo neměl, prodávají se v prodejnách s elektrosoučástkami tak jako všechny ostatní komponenty. Další věci, které potřebujete: odpory 330 ohmů ke každé diodě jeden, vypínač pro možnost vypnutí osvětlení, cín, kalafunu a věc, bez které by to nešlo, je pájka.

Postup

Ke každé diodě napájíme jeden odpor, na který připájíme jeden vodič z dvou linky, na který jsme před připájením navlíkli dostatečně dlouhý kus bužírky. Po připájení přetáhneme bužírku přes veškerý odizolovaný vodič, předejdeme tak zkratu, taktéž postupujeme u všech diod Upozornění: doporučuji použít pro katodu diody jednu barvu a pro anodu druhou barvu, aby se předešlo dalším možným problémům. Na druhý vodič připájíme druhý kablík z dvou linky, u kterého taktéž bužírkou zaizolujeme. Odizolovanou část, pokud někdo nebude mít bužírku ať už smršťovací nebo obyčejnou, může použít izolační pásku nebo lepenku. Poté nainstalujeme diody do skříně, doporučuji použít tavnou pistoli. Dále vybereme místo pro umístění vypínače, pokud má někdo volnou pozici na disketovku nebo cdromku, doporučuji umístit. Pak do záslepky na vypínač připájíme napájecí kabely, na které jsme předem umístili konektor pro napájení. Poté připevníme kabely od diod a zkrátíme je na správnou délku. Doporučuji nechat mírnou rezervu z důvodů manipulace, poté smotáme všechny vodiče jedné barvy, tedy pokud jste použili dvou barev a připájíme je na příslušný konektor vypínače. Totéž provedeme i s druhými vodiči a poté vše zaizolujeme.

Poznámky

Pokud jste použili jednoduchý vypínač, tak připájíme pouze jednu barvu na vypínač. Pokud jste použili dvojitý, připájíme obě barvy na příslušné místo. Pro snazší pochopení přikládám schéma.

LED osvětlení - schéma zapojení

Hotovo

Poté už stačí jen zapojit napájecí konektor, zapnout zdroj a nasměrovat svit diod.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Oldřich Sazama
Datum: 13.04.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 13906x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ