VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Multifunkční fotoaparát Olympus SP – 565
Nepřihlášený návštěvník

Multifunkční fotoaparát Olympus SP – 565

Olympus SP – 565 je kompaktní fotoaparát s dvacetinásobným optickým zoomem. Současně nabízí i mnoho přednastavených scenérií a několik manuálních režimů včetně plně manuálního režimu. To vše nabízí Olympus SP – 565 za velice příznivou cenu 7 580Kč.

Pro koho je fotoaparát určen

Tento fotoaparát je určen především pro ty, kteří kladou důraz na kvalitní fotografie a chtějí mít vše pod kontrolou, ale nechtějí platit spoustu peněz za drahé zrcadlovky. Řada SP má navíc mezi ultrazoomy dlouholetou tradici. I proto se od modelu 565 čekalo mnohé.

Vzhled Olympu SP - 565

Fotoaparát je v praktickém černém provedení, takže když bude svítit sluníčko, nehrozí, že by se od fotoaparátu něco odráželo. Svojí velikostí může však Olympus SP – 565 připomínat trochu zrcadlovku. Fotoaparát dobře padne do ruky díky ergonomické vyboulenině na pravé straně fotoaparátu. Tato vyboulenina má však ještě jedno využití, jsou v ní ukryty baterie 4* AA. Což mne velice potěšilo, protože nejsem příznivcem nabíjecích článků, které stojí spoustu peněz.

Multifunkčnost nadevše

Olympus SP – 565 nabízí stabilizovaný objektiv, který má velký rozsah - od 26 až po 520 mm. Na tento rozsah by byl hrdý nejeden majitel zrcadlovky. Nehledě na to, že objektiv je stabilizovaný. Při pořizování fotografií se zoomem do 10 není problém fotoaparát udržet a vyfotit daný objekt. Se zvyšujícím se zoomem je třes rukou znát a proto je určitě vhodné sebou nosit nějaký menší stativ.

Zoomování je plynulé a až nečekaně rychlé, při zoomu z 0 na 20, je potřeba chvilku počkat než se fotoaparát tzv. vzpamatuje. Ale je to opravdu jen chvilka. Náběh fotoaparátu je rychlý. Při zoomování můžete mít nastavené stálé AF ostření, fotoaparát je pak o něco pomalejší a žere podstatně více energie. Proto toto nastavení nedoporučuji. Ve zhoršených světelných podmínkách si Olympus SP – 565 vůči konkurenci vece velice dobře. Stačí nastavit větší expozici, zvýšit ISO citlivost a obejdete se i bez blesku.

Samozřejmě tento fotoaparát nabízí i řadu přednastavených režimů tzv. scenérií jako například, autoportrét, ohňostroj, interiér, foto aukce, panorama a spousta dalších. Pokud si pořídíte do fotoaparátu Olympus SP – 565 SD kartu od firmy Olympus můžete využít komfortu panoramatických snímků, které se spojí rovnou ve fotoaparátu. Dále fotoaparát disponuje několika vyspělými funkcemi jako například živý histogram v barevných kanálech, redukce šumu, atp.

Závěr

Olympus SP – 565 je velice kvalitní fotoaparát a jak již bylo řečeno, je to dobrý cenový kompromis v případě, že nechcete investovat do zrcadlovky. Jednoduché a přehledné ovládání potěší nadšence začátečníky, kteří chtějí dobrý fotoaparát, ale ještě nemají vše plně odzkoušené. Co by se dalo vytknout, je stav baterie, který dle mého názor vůbec nefunguje. V jednu chvíli ikona stavu indikuje, že fotoaparát je nabitý a v zápětí se sám vypne. Naštěstí v bateriích zůstane energie na zatažení objektivu. U jiných fotoaparátů se mi občas stalo, že fotoaparát fotil do plného vyčerpání baterií a objektiv se již nezatáhl.


© Antonín Šebík
Datum: 13.07.2009 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 6708x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ