VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > ESET Mobile Antivirus – Spása pro chytré telefony (recenze)
Nepřihlášený návštěvník

ESET Mobile Antivirus – Spása pro chytré telefony (recenze)

ESET Mobile Antivirus – Spása pro chytré telefony

Na internetu se v pondělí dne 16.6.2008 objevila novinka, že společnost Eset, tedy výrobce NOD32, přišla s novým beta produktem. Poněvadž mám NOD32 velice rád, dlouho jsem čekal i na jeho mobilní verzi, která již kdysi byla dostupná, avšak jen ve verzi pro Symbian. Konkrétně se jedná o ESET Mobile Antivirus. Eset nám dal na výběr celkem dvě verze. Pro Pocket PC (PDA) anebo Smartphone, jenž vlastním já. Z toho vyplývá, že testovacím telefonem byl HP iPAQ 514 s Windows Mobile 6 Standard. Verze programu ESET Mobile Antivirus na Pocket PC je vlastně jen přeprogramována, aby se dal ESET Mobile Antivirus ovládat pomocí dotykového pera. Obě verze podporují jak Windows Mobile 5, tak i Windows Mobile 6. Opět nezáleží na verzi (Classic, Professional, Standard). Co se týče kompatibility s Windows Mobile 2003, to nevím. Pokud někdo vlastní, může vyzkoušet a dát mi vědět, zdali funguje.

Verze:

ESET Mobile Antivirus pro Pocket PC běžící na Windows Mobile 5 a 6
Download - ZIP archiv obsahuje CAB a EXE soubory
(Verze v0.9.200805061446, Velikost: 367,167 bytů, MD5: 9480dd46a622ae37ae1d2b08f6f688e3)

ESET Mobile Antivirus pro Smartphone běžící na Windows Mobile 5 a 6
Download - ZIP archiv obsahuje CAB a EXE soubory
(Verze v0.9.200805061446, Velikost: 368,278 bytů, MD5: 4793cf4e87c1b9acdfcc3bafb713740c)

Instalační soubory jsou ve formátech EXE a CAB. EXE využijete pokud instalujete ESET Mobile Antivirus přes PC a datový kabel. CAB je určen pro uložení přímo do paměti telefonu nebo na paměťovou kartu.

Ovládací prostředí je velice intuitivní a jednoduché. Během chvilky se okamžitě zorientujete. Dokonce mi přijde, že bez dotykového displeje se ESET Mobile Antivirus ovládá daleko pohodlněji. Sice jsem to nezkoušel, ale přes čtyřsměrné tlačítko se ovládá dokonale. ESET Mobile Antivirus není kopie desktopového produktu Eset, je to nový produkt uzpůsobený přímo na mobilní zařízení. ESET Mobile Antivirus nabízí stálou ochranu vašeho zařízení a dat díky běhu na pozadí telefonu. Mobilní antivirus se spouští automaticky ihned po startu a kontroluje paměť a všechny procesy, které jsou spouštěny. Kupodivu jsem nezaznamenal žádný drastický propad výkonu. ESET Mobile Antivirus disponuje také pokročilou heuristikou pro ještě lepší detekci virů. Eset uvádí i nízkou náročnost na systém, kterou mohu potvrdit. I na svém HP iPAQ 514 s 200MHz TI OMAP procesorem nepociťuji nijak drastický dopad na výkon.

Hned na úvodní obrazovce si lze vybrat ze dvou položek. Scan a Menu. Pod tlačítkem Scan se schovávají dvě další podpoložky, a to Whole device (celé zařízení) nebo Folder (určitá složka). ESET Mobile Antivirus testuje celou paměť telefonu, včetně operační paměti a také paměťových karet! Dávejte pozor na CAB, RAR a další archivy. Ty se skenují velice dlouho. Pod položkou Menu se schovává: About, Settings, On Access, Stop Scan, View Logs, Update, Exit. I když asi již každý ví, co ho v jaké položce čeká, pojďme se na to beztak společně podívat.

Settings

Dělí se na General, Extensions a Misc. General je takové to základní nastavení. Zde nastavíte zobrazování varovného okna, co udělat s infikovanými soubory, log soubory, zapnout kontrolu paměti a vyšší heuristiku. V Extensions je situace přehlednější. Nastavujete pouze zaškrtáváním a to jaké koncovky souborů bude ESET Mobile Antivirus kontrolovat a jestli má být citlivý nebo ne. Misc nabízí vše ohledně aktualizace antiviru ESET Mobile Antivirus. Frekvence aktualizace, server a zdali má býti vůbec aktualizace provedena.

On Access

Zobrazuje poslední provedený test – počet skenovaných, infikovaných a smazaných souborů. Aktivovat lze další užitečné funkce: Povolit otestování po startu, heuristika, spustit po startu, zobrazovat status skenování.

Ostatní

About - Neboli informace o programu, copyright, verzi a jeho stvořitelích. Nic víc, nic míň. Stop Scan – Zastaví skenování telefonu, pokud máte nějaký spuštěn. View Logs – Zobrazí logy všech doposud provedených testů na viry a další sajrajt ve vašem telefonu. Update – Pomocí tohoto tlačítka se pokusíte aktualizovat ESET Mobile Antivirus. Doporučují přes Wi-Fi nebo po připojení na PC datovým kabelem. Jistě by vás ESET Mobile Antivirus automaticky přihlásil na internet přes GPRS a platili byste peníze. Exit – Netřeba komentovat :-). Ukončíte program.

ESET Mobile Antivirus vytvoří pěknou zelenou ikonku s okem ve vašem START menu a také vytvoří jenu malou ikonu nahoře ve stavovém řádku, hned vedle ikony baterie. Více níže na obrázcích. Tímto bych chtěl vyzvat naše čtenáře, pokud vlastní smartphone nebo PDA s Windows Mobile 2003, 5 nebo 6, ať vyzkouší a napíší třeba do diskuse pod článkem, rychlost skenování, ovládání pomocí stylusu na PDA nebo jiné. Já jsem objevil třeba jednu chybku (pokud to tedy je chyba). Pokud chci anitivirus běžící na pozadí vypnout, sekne se mi celý telefon a musím vyndat baterii.

ESET Mobile Antivirus – Spása pro chytré telefony (recenze) ESET Mobile Antivirus – Spása pro chytré telefony (recenze) ESET Mobile Antivirus – Spása pro chytré telefony (recenze) ESET Mobile Antivirus – Spása pro chytré telefony (recenze)

Upozornění: Jedná se pouze o testovací (BETA) verzi ESET Mobile Antivirus pro ověření kompatibility s různými typy telefonů a zájmu. Tento software může být nestabilní nebo může zapříčinit v nejkrajnějším případě i ztrátu dat. Společnost Eset tedy důrazně doporučuje instalovat ESET Mobile Antivirus teprve až na plně zálohované zařízení

ZDE na odkazu se také můžete zúčastnit dole na stránce takové malé ankety pro zlepšení produktu ESET Mobile Antivirus nebo čistě jen pro jeho zhodnocení, aby tvůrci věděli, zdali se ESET Mobile Antivirus líbí či nikoli.

Vlastnosti ESET Mobile Antivirus v bodech:

  • Pokročilá heuristika
  • On-demand / on-access skener
  • Activity log (statistické záznamy o dokončeném skenování)
  • Variabilní hloubkové skenování *.CAB souborů
  • Automatické aktualizace
  • Intuitivní uživatelské rozhraní

Cena: ZDARMA (zatím jen BETA verze)

Závěr

Celkově shledávám ESET Mobile Antivirus jako povedený mobilní antivirový systém s nízkými nároky, zajišťující bezpečnost vašeho chytrého telefonu nebo PDA pracujícího na Windows Mobile 5 nebo 6 a zatím je zdarma. Jedná se o BETA, tedy testovací, verzi a možná bude ESET Mobile Antivirus jednou zpoplatněn. Ale možná také ne. Finální verze je plánována do několika týdnů. Přestože jsem nevyhledal ve svém telefonu žádné škodlivé soubory, myslím si, že je lepší míti nějakou ochranu v mobilu než žádnou. Nikdy člověk neví...

Klady a zápory

Klady

  • Pokročila heuristika
  • Malá velikost
  • Nízká náročnost na systém
  • Rychlé pohodlné ovládání

Zápory

  • Menší možnosti nastavení
  • Zatím jen BETA verze
Sponzor článku:
Mall - Nakupujte antivirové systémy a jiný software výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 18.06.2008 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 11431x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

$uch@rC - 19.06.2008
Normálně v nastavení je na to zašktrávací políčko. Teď jsem to zkoušel a po každém restartu je políčko zaškrtnuté a skenuje mi to po startu operační paměť a spouštěné procesy. Je vidět, že ESET Mobile Antivirus je zatím jen BETA verze. Doufejme, že finální bude bez chyby. Jak jsem ale psal v článku, skenování nijak moc nezatěžuje procesor a skenování je jen krátké. Pokud ti to vadí, vypni si spouštění přímo antiviru po startu

Cifko - 19.06.2008
By ma zaujimalo cim si vypol ten On access skener.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ