VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Virtuální PC, aneb k čemu je možné jej použít
Nepřihlášený návštěvník

Virtuální PC, aneb k čemu je možné jej použít

Virtuální PC je v podstatě další operační systém nainstalovaný na počítači. Z pohledu vývojáře software, správce sítě a uživatele PC je kupříkladu virtuální PC nutností. Jeho využití je opravdu široké.

Co je potřeba k instalaci ?
Ke spuštění virtuálního PC : VMXWizard
K instalaci virtuálního PC : VMware Player
Pro běh VMXWizard je nutné mít nainstalované dotnetfx

Jeho instalace je stejná jako instalace běžného operačního systému, i když je prováděná trochu jinak a za pomoci nástrojů. V tomto článku se nebudeme zaobírat placenými nástroji, kde se dá o jejich kvalitě hodně diskutovat (zejména o produktech Microsoftu). Zaměříme se na free nástroj VMware Player.

Virtuální PC

Je velice hezky graficky a hlavně funkčně zpracován. Jeho předností je především okamžitá funkčnost po instalaci nástroje VMware Player.

Co je WMvare Player ? Je to, jak již z názvu vyplívá, „přehrávač“ na nainstalovaný operační systém za pomoci nástroje na vytvoření virtuálního PC WMXWizard. Program WMXWizard ve své podstatě přebere všechny funkce hardware vašeho počítače a nahradí je ve virtuálním svým vlastním, jak biosem, tak základní deskou, grafikou a ostatními komponentami. Pro vytvoření virtuálního Pc ve vašem počítači vám stačí pouze tyto dva vynikající nástroje a dostatek místa na vašem pevném disku. Pro instalaci XP Pro. Je defauldně nastaveno 128 MB RAM a 5 GB velikost souboru pro uložení samotného operačního systému (virtuální systémový disk C).

Virtuální PC

Velikost paměti RAM kterou bude po spuštění systém výhradně používat a blokovat pro své potřeby. Jak je vidět, Windows není jediný operační systém, který je možno instalovat.

Virtuální PC

Velikost prostoru na disku pro virtuální PC.

Při instalaci systému máte možnost vyhradit virtuálnímu PC a instalovanému operačnímu systému velikost RAM kterou si po spuštění zabere z celkové kapacity paměti instalovaném na vašem PC. Tento parametr je pak možné kdykoliv upravit ručně v souboru *.vmx v položce memsize, kde se změní parametr mezi uvozovkami na požadovanou velikost RAM. I ostatní parametry je možné libovolně upravovat a nastavovat a editovat za pomoci poznámkového bloku, ale to není předmětem dnešního článku.

Virtuální PC

Po dokončení všech následujících kroků (volba média ze kterého bude instalace probíhat, možnost použít i IMAGE disku s jiného reálního PC) již instalace pokračuje stejně, jako by se jednalo o instalaci na jakýkoliv existující a nevirtuální PC.

K čemu je to vlastně dobré? Tady se názory mnohých z vás možná budou rozcházet. Doufám že následující řádky přesvědčí i ty, kteří mávnou rukou a zhodnotí program jako neužitečný a zbytečný.

Pro vývojáře software je užitečnost toho software jednoznační, jeho potřeba mít nainstalován ve své podstatě nutností. Je schopen nahradit drahý hardware (například není nutné „vlastnit“ skutečný server SQL) a také není nutné mít několik PC s různýma systémy pro odzkoušeni vyvíjeného software. Tady je asi další diskuse zbytečná.

Pro administrátory a správce sítě je situace obdobná. Možnosti využití? Testování nově zakoupených systémů, testování nových programů, prostě virtuální PC, které je možno bez jakýchkoliv výčitek svědomí zničit instalacemi programů a různými pokusy.

A co to přináší všem ostatním, kteří mají doma pod stolem uloženého svého miláčka? Proč kupříkladu nemít jeden virtuální počítač pro přístup na internet, zejména na stránky kde se může objevit nějaký ten vir, nebo si neodzkoušet nainstalovat program který vás zajímá,ale nejste jisti zda je to ten pravý? Je to prostě jenom virtuální počítač uložen v několika souborech, který se po nainstalování všech základních a potřebných součástí dá jednoduše zkopírovat někam na disk, zálohovat a v případě potřeby kdykoliv nahradit používaný a popřípadě virem napadnutý virtuální PC.

Virtuální PC

Funguje se vším všudy, dokonce i automatické aktualizace z internetu.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Gopten Gopten
Datum: 01.04.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 1 | Zobrazeno: 19998x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Gopten - 06.04.2007
Moznost downloadu: http://software.vseohw.net/download/free/virtual_pc.zip Postup instalace : 1. dotnetfx.exe 2. VMXWizard 3. VMware Player Zadna registrace, zadne SN, cena naproti MS = 0 palec Méně obrázků, méně hračiček, free doplňky, stačí použít googlee

4h1s3lk - 03.04.2007
Kde by se dala stahnout plna verze tohoto programu, ci zakoupit ?

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ