VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > I na Oknech můžeme najít Jablka
Nepřihlášený návštěvník

I na Oknech můžeme najít Jablka

I na Safari můžeme najít Jablka - aneb první pohled na prohlížeč Safari od Apple

Při vydání první verze Apple Safari pro Windows XP/Vista jsme se mohli na mnoha webech dočíst, že nefunguje tak, jak má. Hlavně tedy nezobrazoval vůbec dobře mnoho stránek. Tato chyba byla opravena a Vseohw.net vám přináší pohled na BETU Apple Safari. Ti, kteří nechtějí ještě instalovat Safari kvůli tomu, že se jedná o BETA verzi se můžou tedy v tomto článku dozvědět prvotní náhled, udělat si vlastní pohled a zvážit tak, zda-li instalace finální verze stojí za zmínku či ne.

Instalace

Apple Safari for Windows XP/Vista - for http://vseohw.net by $uch@rC Apple Safari for Windows XP/Vista - for http://vseohw.net by $uch@rC Apple Safari for Windows XP/Vista - for http://vseohw.net by $uch@rC Apple Safari for Windows XP/Vista - for http://vseohw.net by $uch@rC Apple Safari for Windows XP/Vista - for http://vseohw.net by $uch@rC Apple Safari for Windows XP/Vista - for http://vseohw.net by $uch@rC

Musím se přiznat, že jsem také chvíli váhal s instalací Safari, avšak má zvědavost mě přemohla. Instalace kupodivu se mi zdála celkem zdlouhavější než například u Firefoxu. Však již vzhledem k tomu, že Safari neinstalujeme každý den, tak se to dá překousnout. Po instalaci se mi na ploše zobrazila další pěkná prostorová ikonka kompasu. Celkem se mi líbí.

Při prvotním spuštění mě přivítala, jak jinak než, hlavní internetová stránka Apple. Vím, že na prohlížeči Konqueror na novém Fedora Linuxu se mi mé stránky zobrazovaly špatně a kazilo to design. Tudíž jsem hned poté spustil mé stránky. Jak můžete jednu vidět na screenu, je zobrazena pěkně.

Apple Safari for Windows XP/Vista - for http://vseohw.net by $uch@rC

Lišta navigace pro webové adresy. Zde vidíte načítání stránky. (Modrý pruh)

Apple Safari for Windows XP/Vista - for http://vseohw.net by $uch@rC

Takto to vypadá v liště dole ve Windows :-).

Osobně se mi na Safari líbí písmo. Takové robustní písmo. Ještě je takové zaoblené jako by mělo integrováno vyhlazování hran. Další vzhledový znak je okno s tlačítky. Celé prostorově laděné a hlavně, aby se v něm uživatel cítil dobře. Mě se třeba šedá barva Safari líbí, avšak na někoho může působit chladně. Dobře je řešeno načítání stránek. To opravdu musím pochválit. Vývojáři ostatních prohlížečů by si měli vzít příklad. Načítání je řešeno v liště pro psaní adres webové stránky. Můžete vidět na obrázku. U lišty pro psaní adresy ještě zůstanu. Pokud má stránka do sebe zakomponováno RSS, jde vidět i v lište adresy. Po kliknutí se elegantně vysune roletka, směrem dolů a po druhém kliknutí opět zaleze na své místo. Opět můžete vidět na screenu.

Apple Safari for Windows XP/Vista - for http://vseohw.net by $uch@rC Apple Safari for Windows XP/Vista - for http://vseohw.net by $uch@rC Apple Safari for Windows XP/Vista - for http://vseohw.net by $uch@rC Apple Safari for Windows XP/Vista - for http://vseohw.net by $uch@rC

V menu jsou položky: File, Edit, View, History, Bookmarks, Windows, Help. Každý si asi dokáže představit co jaké slovo znamená a k čemu slouží, tudíž to tu nebudu dlouho rozebírat. V „Edit“ je políčko „Preferences“. To je vlastně nastavení, kde můžete nastavovat podobně jako ve Firefoxu či jiných. Zde se nachází další políčka: General, Appearance, Bookmarks, Tab, RSS, AutoFill, Security, Advanced.

Apple Safari for Windows XP/Vista - for http://vseohw.net by $uch@rC Apple Safari for Windows XP/Vista - for http://vseohw.net by $uch@rC

Závěr

Myslím si, že Apple v tomto směru udělal dobrý krok, když teď i Microsofťáci si mohou nainstalovat prohlížeč velkého konkurenta Apple. Jinak, je to velmi pěkný webový prohlížeč vzhledově. Určitě si najde své příznivce, kteří ho budou využívat i pod Windows. Sice musí Apple ještě na Svém Safari pro Windows vychytat nějaké ty mouchy, ale i tak si myslím, že je Safari pro Windows velmi povedený prohlížeč

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Čestmír Suchý
Datum: 24.06.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 2 | Zobrazeno: 7576x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

zahon - 25.06.2007
Sice jsem trošku nepochopil název článku, ale jinak je to hezky pojaté. Osobně mě na Safari zatím mrzí hlavně vyhlazování i malého písma, třeba si časem zvyknu. Otázkou zůstává, zda se Safari opravdu na Win uchytí a nebo zda zůstane pouze jako testovací pomůcka pro bandu webdesignérů. Upřímně řečeno, kolik lidí z vašeho okolí ví, co je to Mac OS X, Safari a potažmo i Apple? (I když to by alespoň tušit mohli, vzhledem k oblíbenosti IPodů.) Nechcete si tedy někdo udělat takovou malou anketku a výsledy zveřejnit? ;)

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ