VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Tipy a triky ve Windows XP - 4.díl
Nepřihlášený návštěvník

Tipy a triky ve Windows XP - 4.díl

Tipy a triky ve Windows XP

Dnes naváži na úspěšnou řadu tipů a triků svého kolegy pro systém Windows XP. Můžete se podívat na starší díly, abyste věděli, co na vás asi tak čeká. Následující však budou spíše z mé vlastní dílny a mnoho uživatelů to rozhodně využije ku prospěchu.

Upozornění: Autor článku nenese zodpovědnost za váš počítač. Vše děláte jen na vlastní nebezpečí.

Úprava bootloaderu

Pokud máte dva nebo více Windows XP nebo jiných (mimo Vista), můžete si dvěma způsoby jednoduše upravit bootloader boot.ini na vašem bootovacím oddílu k obrazu svému. Nejen, lze pozměnit prodlevu zobrazení, ale také pořadí a dokonce i pozměnit jména operačních systémů. Nic se však neprojeví na funkčnosti operačních systémů. Výhodné je využití po deinstalaci jednoho z Windows, protože poté zůstane v souboru boot.ini řádek pro jeho spuštění. Ten nám již není k ničemu vhodný, proč ho jednoduše nesmazat.

Nejlepší je úprava pomocí editace souboru boot.ini. Ten je však neviditelný a ještě skryt jako systémový. Tudíž budeme muset postupovat takto: Ovládací panely --> Vzhled a motivy --> Možnosti složky --> Zobrazení --> a poté „Zobrazovat skryté soubory“ a odškrtnout „Skrýt chráněné soubory operačního systému“. Nyní se podívejte na váš bootovací oddíl HDD a vyhledejte soubor boot.ini. Lze měnit „timeout“, jméno operačního systému, odstranit nefunkční odkaz a dokonce i přidávat nové příkazy. Ty jsou snadněji přidávány pomocí jiného postupu: Start --> Spustit --> „msconfig“ --> záložka BOOT.INI. Zde jednoduše nastavíte další možnosti spuštění. K posledním úpravám se dostaneme přes vlastnosti „Tento počítač“ a záložku UPŘESNIT. Úplně dole se nachází „Spouštění a zotavení systému“. Po kliknutí na tlačítko „Nastavení“. Tam nastavíte podobné nebo další různé věci.

Změna písmena optické mechaniky či HDD

Změnu písmene jednotky využijí především hračičky, kteří chtějí mít nějaká nezvyklá písmena mechanik jako třeba já u datových disků :-). Proveďte tyto akce: Ovládací panely --> Výkon a údržba --> Nástroje pro správu --> Správa počítače --> Úložiště --> Správa disků. A můžete vesele měnit písmena. Vždy dávejte pozor při změně písmen, abyste poté neznemožnili funkčnost nějakého programu.

LiteOn SOHW 1633S - $uch@rC – http://vseohw.net

Zrychlení počítače zrušením nepotřebných efektů

Jestliže vám připadají některé vizuální vychytávky ne moc pro váš vkus, můžete je předělat nebo vypnout, vypnutím získáte kus výkonu navíc: vlastnosti „Tento počítač“ a záložku UPŘESNIT. Úplně dole se nachází „Výkon“. Po kliknutí na tlačítko „Nastavení“ jednoduše deaktivujete či podle vašeho gusta nastavíte možnosti vzhledu, abyste si tam vylepšili rychlost PC. Vhodné zejména pro slabší PC.

Převedení souborového systému z FAT na NTFS

Poprvé jsem tento postup praktikoval, když jsem potřeboval převést souborový systém z FAT na NTFS u notebooku MSI EX610X své kamarádky. Měla již nainstalované Windows XP, ale na starém nestabilním souborovém systému. Co tedy vše musíte udělat pro převedení na NTFS? Spusťte příkazový řádek. Buďto: Start --> Programy --> Příslušenství nebo Start --> Spustit --> CMD. Poté napište do příkazového řádku příkaz „convert X: /fs:ntfs“ (bez uvozovek), kde písmeno X nahraďte příslušným písmenem disku, který chcete převést. Následující start počítače systém automaticky podle vámi naplánované úlohy překonvertuje souborový systém. Opravdu tento postup funguje a mám ho vyzkoušen. Převod zpět zpravidla není možný. Buď budete muset disk naformátovat s příslušným souborovým systémem FAT anebo použít program třetí strany.

Jak na zaheslované dokumenty ve Windows?

Toto není vyloženě trik ve Windows XP, ale rozhodně vám pomůže z mnoha příčin. Například na záchranu dokumentů z Windows XP. Skoro všichni si asi své uživatele heslují a ani se jim nedivím. Také vystupují jako správci PC s velkými právy. Může se stát, že z jakéhokoli důvodu Windows XP přestanou fungovat a jediné, co 100% půjde, bude naformátovat disk a nainstalovat čistou instalaci. Asi jste narazili na problém při zálohování dat ze svých dokumentů připojením HDD do jiného PC s Windows, které jsou též heslovány. A hle, ono to nejde. Nezoufejte a nabootujte nějaký LIVE Linux. Zrovna teď jsem chvíli jel na Linuxu Fedora a zkoušel se dostat do zaveslovaných složek. Sranda byla, že Linux si z hesel nic nedělá a zobrazí ihned obsah složek. Dokonce se dostanete do zamknuté složky „My Private Folder“ též od MS. Jestliže si i tuto starost chcete ušetřit, není nic jednoduššího než data dávat na jiný disk či kamkoli, ale ne do dokumentů Windows. Tak to mám já a jsem „vysmátej“ :-).

KDE 4

Instalace nového disku (HDD)

Určitě mnozí z vás narazili na problém, že po připojení úplně nového disku se nezobrazil ve složce Tento počítač a možná jste byli zbytečně byli vyděšeni. Zmatky nejsou na místě, poněvadž nový HDD je ho potřeba nejdříve před použitím prvně připravit na budoucí život ve správci disků, který naleznete v ovládacích panelech. Mimoto zde vytvoříte i oddíly a změníte písmena: Ovládací panely --> Výkon a údržba --> Nástroje pro správu --> Správa počítače --> Úložiště --> Správa disků.

Jak na čtení a zápis do Linuxových oddílů EXT2 a EXT3?

U problému, se kterým se potýká mnoho uživatelů, budete muset pořídit nějaký ten program třetích stran. Poradím vám tento: Ext2fsd. Dokáže nejen číst, ale i zapisovat data. S linuxovými disky, oddíly nebo soubory tedy zacházíte jako s normálními windowsáckými. Aplikace se vám bude spouštět při každém startu a dle zvolených možností se i zobrazí v liště. Ke stažení ZDE. Program mimo jiné zobrazuje i optické mechaniky a slouží tak trochu jako nástroj pro správu úložných médií.

„ReadyBoost“ ve Windows XP

Ano, lze to tak nazvat. Na postup jsem vlastně přišel sám a opravdu mi toto nejen urychlilo, ale i utišilo počítač. Nepotřebujete při tom žádných pochybných programů třetích stran (dokonce ani desátých stran :-D). Vypnul jsem stránkovací soubor na pevném disku, zapojil flash paměť a Windows XP jsem odkázal na svoji flash paměť. Chvíli PC pracoval, tak mějte i vy radši chvilku strpení. Po tomto zásahu a restartování PC běžel rychleji než doposud. Disk tolik nechroustal, nenamáhal se a celkově se tím PC urychlil a ztišil. Největší zrychlení jsem zaznamenal při spouštění programů her a ve hraní ve hrách samotných.

Provedené akce: Vlastnosti Tento počítač --> Upřesnit --> Výkon --> Nastavení --> Upřesnit --> Virtuální paměť --> Změnit. Opět platí, že rychlejší flash paměť je vhodnější.

Kingston DataTraveler U3 - Vseohw.net

Většina návodů pochází z mé dílny a mám je tak odzkoušené, ale i tak vás předem upozorňuji, že si na svůj PC zodpovídáte sami.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na Mallu

© Čestmír Suchý
Datum: 04.04.2008 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 0 | Zobrazeno: 16932x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ