VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Windows Vista
Nepřihlášený návštěvník

Windows Vista

Úvod a instalace:

Už jen nové prvky v instalaci a její rychlý průběh na mě udělal veliký dojem. Windows Vista podporují 30 denní zkušební verzi, po které se buď můžete rozhodnou, že si Visty ponecháte (samozřejmě si musíte zakoupit licenci) nebo je jednoduše odinstalujete. Po zadání základních údajů o sobě a počítači se začnou na pevný disk (HD) kopírovat soubory Windows Vista, potom se rozbalují ostatní soubory (toto je asi nejdelší část instalace), dále se instalují funkce systému a aktualizace. Během celé instalace běží ve spodní části obrazovky zelený ukazatel průběhu, díky kterému víte, že instalace probíhá správně.

Obr. setup

První spuštění:

Po instalaci se vám zobrazí průvodce s nastavením funkcí, kde si můžete nastavit firewall, defender, internet, budete vyzváni k vytvoření účtů atd. Po přihlášení do systému se Vám zobrazí okno, které je takovým rozcestníkem celého Windows Vista. Vidíte zde informace o vašem pc a mnoho ikonek, které vás odkáží na nastavení internetu, prohlídku systému, nové funkce, nastavení postranní lišty (nový prvek, který si později rozebereme), hodnocení pc atd. Toto okno se Vám bude zobrazovat při každém spuštění.

Obr. Informace o pc

Nové prvky:


Jeden z nejviditelnějších prvků je nový design a uspořádání celého systému. Další novinky jsou Aero, ReadyBost, postranní panel, Windows media player 11, Internet Explorer 7, Windows mail a celé zabezpečení proti spywaru a jiným hrozbám z internetu.

Aero – nový, velice pohodlný systém uspořádání oken v 3D rozměru, který zobrazuje náhledy spuštěných aplikací.

Přepínání

Aero

ReadyBost – někdo toto nazývá externí rozšíření Ram. Funkce se aktivujete přidáním USB disku nebo jiného paměťového zařízení. Po vložení se objeví okno automatického přehrávání, kde jednou z možností je právě ReadyBost. Tato funkce Vám zvýší kapacitu Ram o volné místo na přidaném zařízení (musí mít čtecí rychlost alespoň 3 Mb/s).

Postranní panel – jedna z dalších vychytávek umožňující zobrazení hodin, kalkulačky, měřiče CPU, puzzle, kalendáře atd.

Obr. Panel

Windows media player 11 – upravený přehrávač písniček a filmů z Windows XP. Nově taky podporuje prohlížení fotek.

Obr. Player

Internet Explorer 7 – upravený internetový prohlížeč, který je obohacen o celou řadu nových funkcí. Funkce, která se nejvíce využije, je otevření více internetových stránek v jednom okně.

Windows Mail - už žádný Outlook!!! Tato nová funkce zcela nahradí Outlook.

Zabezpečení:

Microsoft prezentuje Visty jako dosud nejbezpečnější operační systém. Tento názor ovšem vyvrátila a názorně demonstrovala crackerská skupina. Ta umístila do systému speciální crach, který 100% legalizuje nelegální Windows Vista. Je zde v základní výbavě defendr, který chrání počítač proti spywaru. Ovšem chybí antivirový program, který si musíte sami nainstalovat (například Avast nefunguje na rozdíl od Nod 32).

Pro pořízení Vist:

Windows Vista zaujme svým neotřelým vzhledem. Ovšem existuje ovšem mnoho programů, které Vám mohou dokonale změnit vzhled starých Windows XP, ale je to jenom otázka vzhledu, protože Visty vy měly být bezpečnější a stabilnější. V novém systému byste se měly dočkat lepší práce se soubory a hledání ztracených souborů nebo programů by mělo být jednodušší. Nesmíme opomenout také mnoho funkcí v oblasti grafiky a multimédií. Programátoři na tomto systému pracovali 5 let. Výsledkem by měla být lepší a bezpečnější „okna“.

Proti pořízení Vist:

Windows Vista je ještě stále v záběhu, proto se ještě alespoň dva roky budou vylepšovat a aktualizovat. Není vyloučeno i několik servis packů (SP). Nastává tedy otázka, zda si Visty pořídit jenom kůly lepšímu grafickému zpracování a několika nových funkcí, které ani u nejnižší verze nejsou? Visty jsou také o něco náročnější na hardware. Sám z vlastní zkušenosti vím, že minimální 512 MB ram je opravdu minimum. Windows XP není zcela určitě starý systém a je jasné, že je Microsoft ještě nějaký rok podrží. Dalším problémem jsou ovladače na hardware, Visty sice mají většinu ovladačů, ale nastanou problémy třeba se zvukovou kartou nebo síťovou kartou. Počítače, které byly zakoupeny minulý rok mají sice ovladače na CD, ale ty na Visty nejdou. Takže nezbývá než zabrouzdat na internet a hledat. Určitě jste si všimli, že počítačů s nainstalovanými Vistami stále přibývá.

Obr. Ultimate a start

Obr. Ultimate a start

Minimální hardwarové požadavky:
  • CPU: 1 Ghz
  • Graf. Karta: 64 Mb (128 Mb pro aero – nový prvek systému)
  • Ram: 512 Mb
  • HDD: 20 Gb (10 Gb zabírá jenom systém)
Optimální hardwarové požadavky:
  • CPU: 1,5 Ghz
  • Graf. Karta: 128 Mb
  • Ram: 1 Gb
Testovací PC:
  • CPU: 3,4 Ghz
  • Graf. Karta: 256 Mb
  • Ram: 1,5 Gb

Závěr:

Windows Vista na mě zapůsobil velmi velkým dojmem. Hlavně jeho výborné grafické zpracování. Uspořádání souborů je ovšem poněkud chaotické a chvíli trvá, než si na to zvyknete. Hodnotím je zatím kladně, poněvadž sou opravdu v záběhu a budou se teprve doplňovat. Tak že zatím doporučuji alespoň ještě do konce roku 2007 počkat.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Aleš Veigend
Datum: 30.04.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 3 | Zobrazeno: 10578x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

pavouk1 - 06.05.2007
nevidim zadne novinky oproti jinym systemum :-) navic v porovnani s Mac OS X nebo Linux+Beryl se muze cele Aero jit zahrabat, pokud jde o funkcnost, je to stejne :) Microsoft prezentuje Visty jako dosud nejbezpečnější operační systém. /// u toho jsem se velice zasmal :-D ne jenom pro to, ze jsem jeste nevidel zadny vypocetni cluster u ktereho je potreba vysoky vykon a stabilita, ktery pouziva jakoukoli verzi Windows

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ