VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Ad-Aware
Nepřihlášený návštěvník

Ad-Aware

K čemu je program dobrý

Běží vám počítač pomalu, případně občas zamrzá, stává se nestabilním? Jedním z důvodů takového chování může být přítomnost malware (skupina škodlivého softwaru, např. spyware, trojské koně, adware,...). Jedná se o programy, které bez vašeho vědomí vykonávají na vašem PC nějakou nekalou činnost. Příkladem může být odesílání osobních dat přes Internet nebo vyskakovací reklamní okna. Všechny činnosti těchto programů navíc ubírají výkon vašemu PC.

Hlavní menu

ČeštinaPro koho je Ad-Aware určen

Jedním z programů, které Vám v boji proti malware pomohou je Ad-aware. V základní verzi je to bezplatný produkt, šířený pod licencí freeware. Jeho základní funkcí je prohledat pevný disk a v případě nálezu infekce umožňuje odstranit škodlivé programy. Varianta Ad-Aware SE Personal je určena pro domácí nekomerční využití. Kromě této verze si můžete zakoupit verzi Plus nebo Proffesional, které obsahují pokročilé funkce. Mezi tyto funkce patří Ad-watch, který zajišťuje prevenci nákazy. My se však v naší recenzí budeme výhradně zabývat variantou Personal.

Instalace

Program je možné stáhnout z jeho domovské stránky nebo například ze Slunečnice. Instalační soubor zabírá přibližně 2,5 MB. Instalace probíhá standardním způsobem.

Spuštění

Po spuštění se Vám zobrazí úvodní obrazovka. Jedná se o stavové okno, kde vidíte datum poslední aktualizace, datum posledního testu pc, počet kontrol a další statistické informace.

Čeština

AktualizaceNa Slunečnici naleznete český jazykový balíček. Ten nainstalujete dle instrukcí. Výsledkem bude, že v podsložce Lang v adresáři programu vznikne nový soubor czech.awl. V horní liště Ad-Aware kliknete na ikonku ozubeného kola. Tím se dostanete do konfigurace programu. Zde vyberete Interface a u Language „czech“ a potvrdíte Proceed.

Aktualizace

Než začnete program používat, je vždy vhodné ověřit, zdali nebyl aktualizován definiční soubor. Jedná se o soubor, který v sobě nese instrukce, jak vyhledat škodlivý software. Aktualizaci spustíte liknutím na Ověřit aktualizaci. V případě, že bude nový definiční soubor k dispozici, stáhněte ho.

Kontrola

Nyní přecházíme k samotné kontrole systému. V hlavním menu zvolte Spustit. Máte na výběr Ostrou kontrolu nebo Kompletní. Ostrá otestuje pouze místa, kde se nejčastěji vyskytuje malware, kompletní provede test celého pc. Doporučuji zvolit kompletní kontrolu. Stiskem tlačítka další začne vlastní prohledávání, které trvá několik minut až desítek minut (v závislosti na rychlosti PC). Po skončení testu, v případě, že program žádné škodlivé programy nenašel, Vám nezbývá než gratulovat. Zřejmě máte počítač dobře chráněn a chováte se velice obezřetně. V opačném případě Ad-Aware vypíše seznam škodlivého softwaru. Zaškrtnutím všech programů a potvrzením dojde k jejich přesunu do karantény. Tam již nemohou vykonávat svoji škodlivou činnost.

Kontrola

Nastavení

Pokud chcete omezit oblasti PC, které bude Ad-Aware prohledávat, klikněte v hlavním menu na Konfiguraci (ikonka ozubeného kola). Zde můžete nastavit mimo jiné i parametry prohledávání.

Závěr

Kontrolu systému doporučujeme dělat pravidelně, minimálně jednou týdně. Program není samospásný a nezajistí sám o sobě kompletní ochranu PC před škodlivým softwarem. V kombinaci s dalšími bezpečnostními utilitami, které si popíšeme v dalších recenzích, dokáže Ad-Aware pomoci v boji proti malware.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Lukáš Pecháček
Datum: 23.06.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 1 | Zobrazeno: 7521x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ