VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > 1. díl seriálu Linux - Výběr a instalace distra, co je to linux
Nepřihlášený návštěvník

1. díl seriálu Linux - Výběr a instalace distra, co je to linux

Co je to vlastně Linux? Linux je jádro vytvořené američanem, co si říká Linus Torvalds. Je šířen zdarma, sám Linus řekl "Software is like sex, it's better when it's free". LINUX NENÍ OPERAČNÍ SYSTÉM! Operační systém se nazývá GNU/Linux a jde o sadu programů a knihoven z projektu GNU sestavených okolo jádra - linuxu. Tato sada programů se nazývá distibuce, také distro. Linux se šíří v mnoha distribucích které se liší jak výrobcem, programy a knihovnami které obsahují, ale také licenční politikou. Linux je šířen pod lincencí GnuGPL a většina distribucí také. Některé distribuce jsou volně ke stažení z internetu, některé jsou placené. Přesněji, distribuce nejsou placené, ale placené jsou služby, které jsou s distribucí dodávány, jako technická podpora, manuály, média a programy, které se s jádrem šíří. Teď se podíváme na různé distribuce...

RedHat je komerční distribuce. Zdarma se nešíří a nemyslím si, že je vhodný pro domácí použítí. Jeho vhodnost pro využití ve velkých firmách nespochybňuji, ale dal bych přednost jinému.

Debian patří rozhodně k nestarším, nejbezpečnějším a nejkvalitnějším distribucím. Už proto, že nové verze vycházejí cca. po dvou rokách, má dobrou podporu komunity a stálé aktualizace. Je velmi vhodný pro použití na serverech, ale na pracovní stanici či doma bych ho nedával.

Fedora Core je nekomerční odnož RedHatu. Pro použítí na serveru není moc vhodný, na domácí stanici naopak vhodný. Já sám ho používám a jsem docela spokojen.

Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu jsou mladé (možná nejmladší) distribuce linuxu. Jsou založené na Debianu a pro použití na domácí stanici jsou velmi vhodné.

Mandriva (dříve Mandrake) je distribuce, která se specializuje na jednoduchost. Je vhodná například na pracovní stanice ve velkých firmách. Vám ji však rozhodně nedoporučuji.

SuSE Linux je distribuce podobná Mandrivě. Pro začátečníka nebo někoho, kdo chce prostě jen pracovat s počítačem je vhodná, ale pokud se chcete podívat linuxu víc pod kůži, nedoporučuji ho.

Gentoo a Slackware jsou distribuce pro začátečníka jasně nevhodné. Zatím bych vás s nimy nezatěžoval.

Existují hromady dalších distribucí. Pro vás jako začátečníky bych doporučoval Fedora Core, Ubuntu nebo Kubuntu.

Instalace Linuxu je jednoduchá. Stačí si z internetu stáhnout obraz distribuce kterou chcete a ten vypálit na CD/DVD. NE VYPÁLIT HO JAKO NORMÁLNÍ SOUBOR, ale zvolit možnost vypálit obraz (nebo vypálit image soubor apod.). Pak stačí nastavit v biosu bootování z CD/DVD, vložit médium do mechaniky a instalovat. Instalační program vás pak provede dalším nastavením. Mnou doporučené distribuce jsou k dispozici česky a vetšina ostatních také. To by bylo pro dnešek vše, příště se podíváme na uživatele a práva.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Petr Socha
Datum: 30.10.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 1 | Zobrazeno: 6936x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

zahon - 30.10.2006
Super, osobně si právě ve škole pohrávám s Fedora Core a uvítám nějaké informace o Linuxu. Již se těším na další díl seriálu.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ