VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > 2. díl seriálu Linux - Adresářová struktura
Nepřihlášený návštěvník

2. díl seriálu Linux - Adresářová struktura

Teď máme nainstalovaný Linux. Bohužel se v něm vůbec neorientujeme a znalost adresářové struktury je velmi důležitá. Podívejme se na ní podrobněji...

root neboli "/" je kořenový adresář, tedy obdoba C:\ z Windows. Nacházejí se zde všechny ostatní složky-adresáře.

/bin je adresář, který se nachází v kořenové složce, jak napovídá zpětné lomítko na začátku. Tento adresář se jmenuje vlastně podle Binary - Obsahuje nejpoužívanější programy a příkazy a uživatelské interprety příkazů.

/dev je vlastně zkratka Device. Nalezneme tu speciální soubory a ovladače pro ovládání různých periferií (např. diskety, CD nebo pevné disky).

/etc je adresář plný ruzných pro nás zatím neužitečných paskvilů. Mezi těmi důležitějšími co bych jmenoval jsou různé konfigurační soubory a soubory "group" "passwd" nebo "shadow" o kterých si povíme později.

/home je adresář pro uživatelská data. Jsou zde domovské adresáře pro všechny uživatele.

/lib je adresář pro knihovny, které využívá více programů. Jde o sdílené knihovny.

/mnt Do tohoto adresáře připojujeme veškerá zařízení, další svazky. V některých distribucích je zastoupena jinými, ale o tom si povíme později.

/opt je adresář pro data, která si přejete aby byla přístupná všem uživatelům, data která budete dále instalovat.

/proc je adresář který neslouží k úschově uživatelských dat. Linux ho využívá pro poskytování informací o správě procesů. Nemusíte mu věnovat žádnou pozornost.

/sbin obsahuje stejně jako /bin mnoho programů pro Linux. Většinou je ovšem smí používat pouze uživatel root (v dalším článku), protože slouží většinou pro správu systému.

/tmp je adresář pro dočasně používané soubory. Většinou se při startu obsah adresáře smaže.

/usr obsahuje mnoho zajímavých programů "off-topic", tedy nikam jinak se nehodící. Například /usr/bin je obdoba /bin, ale obsahuje méně často používané programy.

To by bylo pro dnešek vše. V příštím díle si ukážeme, jak fungují přístupová práva a co znamená druhý význam slova root. Také se podíváme kde jsou uloženy informace o uživatelých informacích, heslech a skupinách.


© Petr Socha
Datum: 04.11.2006 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 1 | Zobrazeno: 6975x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

michal - 04.11.2006
Lepsi (obsahlejsi) popis: http://cs.wikibooks.org/wiki/Adres%C3%A1%C5%99ov%C3%A1_struktura popr. kompletni seznam podle FHS standartu: http://www.pathname.com/fhs/pub/fhs-2.3.html

najd - 01.11.2006
potlesk ano

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ