VSEOHW.NET - Vše, co chcete vědět o hardware

 
Home > Články > Tipy a triky v XP - 3. díl
Nepřihlášený návštěvník

Tipy a triky v XP - 3. díl

V poměrně krátké době tu máme již třetí díl v pořadí. Zprvu článku se budeme zabývat upravováním Windows prostřednictvím grafického rozhraní. V další části budeme upravovat registry Windows. Po předčtení všech tří dílů bez problémů zkrotíte takto neposedná dítka, která potřebují sem tam něco nastavit.

Jak deaktivovat logo Windows při načítání systému

Pokud vám vadí logo Windows XP při startu systému, není nic jednoduššího, než se ho zbavit. Vliv na rychlost startu systému to bude mít minimální, ale i tento přínos může být pro starší počítače podstatný. V rootu si vyhledáte soubor boot.ini a otevřete ho pro úpravu. Najděte příkaz /fastdetect a za něj přidejte příkaz /noguiboot a práce je u konce.

Jak schovat složky a soubory

Jednoduché skrývání souborů zná skoro každý uživatel. Jistě jste se všichni dostali do situace, kdy jste potřebovali nějakou složku schovat. Jen na chvíli. Pro schovávání důležitých dokumentů je tento návod nepoužitelný. Postup je jako obvykle zcela jednoduchý a přístup k tomuto nastavení máte přes Průzkumníka. Najděte Nástroje >> Možnosti složky >> Zobrazení a zaškrtněte Zobrazovat skryté soubory a složky. Toto nastavení se netýká programů jako je třeba Total Commander, ten zobrazuje všechny soubory.

Jak deaktivovat klávesové zkratky pro možnosti usnadnění

Už se vám jistě několikrát stalo, že jste něco na klávesnici něco několikrát zmáčkly a najednou se stalo něco nepatřičného. Tzv. klávesové zkratky pro "usnadnění" je možné deaktivovat. Funkce jedním prstem je toho příkladem. Pětkrát za sebou stačí zmáčknout Shift a problém je na světe. Ve Windows XP zajděte do ovládacích panelů >> vyhledáme Možnosti usnadnění. Zobrazí se nám okno s nastavením, kde odznačíme možnosti, které nás obtěžují.

Jak změnit prodlevu při vysouvání nabídky Start

Pokud se vám zdá, že k vysouvání nabídky Start dochází příliš pomalu a vy to rozhodně chcete změnit, pak postupujte podle tohoto návodu, který vám dovolí změnit "delay" v registrech Windows za pomocí Regeditu. Spusťte tuto aplikaci a najděte klíč HKEY_CURRENT_USER \ Control Panel \ Desktop a vyhledejte položku MenuShowDelay. Pokud chcete rychlejší vysouvání této nabídky, pak hodnotu nastavte velmi nízko (původní hodnota je 400).

Jak se zabránit zobrazování o odesílání zpráv o chybě

Skutečnost, že se nějaká aplikace sesype a Windows XP ihned chtějí nahlásit chybu a následně jí odeslat uživatele zaráží, některé dovádí až k šílenství.Tyto zprávy by měly teoreticky Microsoftu pomoci při řešení problémů s Windows XP, ale mou důvěru si hned tak Bill zpět nezíská, takže je mám standardně vypnuté. Otevřeme Ovládací panely >> Systém >> Upřesnit >> Zasílání zpráv o chybách, kde označíme položku Zakázat zasílání zpráv o chybách.

Windows automaticky po ukončení vymaže historii a adresář TEMP

Toto nastavení vám nejen zrychlí vypínání a restart systému (sice jen nepatrně, ale přece), ale také ušetří práci s mazáním TEMPu a historie. 1) Otevřete poznámkový blok a vložte do něj následující řádky: RD /S /q "C:\Documents and Settings\vaše uživatelské jméno\Local Settings\History" RD /S /q "C:\Documents and Settings\Default User\Local Settings\History" RD /S /q "D:\Temp\" <--"vymaže složku TEMP, sem napište umístění vaší složky TEMP" 2) Uložte to třeba do C:\ a přejmenujte na deltemp.bat 3) Nyní vyberte v nabídce start Spustit a napište gpedit.msc, dále klikněte na "Konfigurace počítače" - "Nastavení systému Windows" a "Scripty". Zde klikněte "přidat" a najděte dávkový soubor který jste vytvořili. Nakonec vše odentrujte "OK" a již po dalším restartu PC se vám budou tyto složky automaticky mazat.

Potlačení startovního loga

Při startu Windows XP se během stratu zobrazuje logování do systému. Tuto přebytečnou obrazovku můžeme zrušit. Zajistíme tím rychlejší start Windows. Jde o to, že systém už nebude muset na HDD C: hledat logovací obrázek. A tím si sám urychlí start. Postup je následující: Z kořenového adresáře (nejčastěji C:) klepněte pravým tlačítkem na soubor msdos.sys (tento soubor je implicitně nastaven jako skrytý, proto v Průzkumníku z menu Zobrazit/Možnosti v zobrazeném okně aktivujte volbu Zobrazovat všechny soubory) a z kontextového menu vyberte příkaz Vlastnosti a v zobrazeném okně deaktivujte volby "Jen ke čten"í a "Skrytý". Nyní je soubor připraven k editaci. Klepněte proto opět pravým tlačítkem na tento soubor a z menu vyberte příkaz Otevřít v... Pro editaci zvolte Notepad (Poznámkový blok). Nyní, když máte soubor otevřen k editaci vložte pod sekci [Options] bez uvozovek: "Logo=0" a provedené změny v souboru uložte.

Mazání složky UNDO po aktualizacích

Po nainstalování aktualizací a bezpečnostních záplat do Windows pomocí funkce automatické aktualizace nebo z internetové stránky si Windows vytvoří složku Undo pro případnou odinstalaci. Soubory ve složce většinou začínají řetězcem $NtUninstall. Po nějakém čase se docela rozmnoží a zabírají na disku několik MB. Můžete je klidně odstranit.

Sponzor článku:
Mall - Nakupujte HW a SW výhodně na

© Antonín Šebík
Datum: 28.03.2007 | Oznámkujte článek jako ve škole:
| Průměrná známka: 1 | Zobrazeno: 12473x

 

Komentáře k článku

Pro možnost přidání komentáře k článku se prosím přihlaste.

amik - 08.05.2009
Chtěl bych dementovat tuto pasáž: "Toto nastavení se netýká programů jako je třeba Total Commander, ten zobrazuje všechny soubory". Total Commander zobrazuje soubory v závislosti na svém nastavení stejně jako explorer (nastavení je ale individuální, není s exp. společné). Výchozí hodnota při instalaci TC je stejně jako u exp. skrývat soubory.

Související články


Homepage | Články | Download | Slovník | Podpora | O nás | Validní: XHTML & CSS | Řecko - dovolená | Malý princ